Halmstad Golfarena räknas som en av norra Europas bästa träningsanläggningar för golf, men är en udda fågel i golfsverige. Under högsommaren är både rum, träningsfaciliteter och restaurang fullbokat. Vi frågade Lina Siljegård som är VD och delägare hur det är att jobba som allra mest när de flesta andra tar semester.

När Linas man, Martin Siljegård, startade anläggningen 2011 ville han skapa något som inte fanns i Sverige. En träningsanläggning för golfspelare. Fram till dess var träningsytor på traditionella golfklubbar ganska styvmoderligt behandlade och allt fokus låg på själva golfbanan.

  • Men hur ska man kunna bli bättre rent tekniskt om man inte tränar resonerade Martin. Han ville skapa träningsytor för alla lägen man kan hamna i när man är ute på banan. Hos oss kan man därför träna alla typer av slag, året runt. Vi har också simulatorer, en inomhushall och ett riktigt bra gym, berättar Lina.

Från början låg fokus nästan helt på den sportsliga anläggningen och man byggde ett antal hotellrum, mest för att människor skulle kunna ha någonstans att bo när de kom på träningsläger. Men det tog ett tag innan både golfare och andra fick upp ögonen för Halmstad Golfarena som plats att utvecklas på.

  • Vi fick en riktigt trög start. Golfare är ganska konservativa och de var inte många som ville testa något nytt. Elitspelare och proffs förstod snabbt värdet, men det var först för några år sedan som den stora massan hittade oss. Det gav oss förutsättningar att utöka verksamheten och idag har vi ett större boendeutbud med 100 bäddar, ett större gym och ca 1 000 gruppträningspass om året, en större range, en egen solcellspark, flera konferensrum och restaurang.

Även om verksamheten pågår under hela året är det under sex veckor på sommaren som allting maxas. Då tredubblas personalstyrkan och allting är fullbokat. Men hur är det då att jobba när alla andra är lediga?

  • För oss som driver stället är det en livsstil som vi älskar. Och våra anställda går in med premissen att man behövs som mest när alla andra är lediga. Vi gillar verkligen att möta gästerna och det ska kännas som en belöning att göra det när anläggningen verkligen lever upp och blomstrar. När sommaren är slut är vi trötta, men nöjda. Då firar vi allihop!

Just nu pågår upplärningen av sommarpersonalen så att de strax efter midsommar är klara att börja jobba på egen hand. Mest är det skolungdomar och studenter och gemensamt för dem är att de gillar serviceyrket.

  • Tanken är ju inte att vi ska slita ihjäl oss. Men att driva eget är ingen dans på rosor. Det är hårt arbete. Ett kvitto på allt slit var förra året när vi utsågs till Årets besöksnäringsföretag i Halmstad. Det var väldigt roligt!

Idag har träningsanläggningen 1 600 golfmedlemmar och 750 gymmedlemmar och därtill kö.

  • Halmstad Golfarena ska kännas som den lilla familjära anläggningen trots att vi är ganska stora nu. Och många av de äldre medlemmarna säger att detta är mitt andra hem och här ska jag vara tills jag dör, för här finns allt. Precis så vill vi att det ska vara!