När du tar semester jobbar bluff-företag och fakturaskojare för fullt. Sommarvikarier och sämre rutiner innebär större möjligheter för dem att luras. Något som i värsta fall kan innebära stora, och dyra, konsekvenser.

Falska säljare och påstådda avtal är vanliga under sommarmånaderna. I värsta fall binder du upp dig i långa och dyra avtal för något du aldrig velat köpa. Tänk därför på att aldrig acceptera så kallade erbjudanden direkt utan läs igenom avtalet i lugn och ro.

Innan du går på semester är det också bra att säkerställa att ett par saker finns på plats för vikarier och sommarjobbare. En bra grund för att undvika bluffakturor och andra skojare är så klart att ha tydliga rutiner på företaget som alla känner till, inte minst vad gäller betalningar. Då blir det också enklare att berätta för vikarier vad som gäller och de kan lättare identifiera misstänka fakturor.

Om du får en faktura för något du inte beställt måste du omedelbart bestrida den. Det gör du genom att skriva ”BESTRIDES” och stryka ett tydligt streck över hela fakturan. Skicka sedan tillbaka till avsändaren med rekommenderat brev eller mail. Underteckna inte med din namnteckning. Falska fakturor räknas som försök till bedrägeri. Därför bör du också göra en polisanmälan.

Är du osäker på om ett företag som kontaktar dig är seriöst eller inte kan du titta på Svensk Handels varningslista. Där listar de löpande företag med oseriösa försäljningsmetoder och erbjudanden eller utskick som kan uppfattas som vilseledande.