I förra nyhetsbrevet frågade vi vad ni har för semesterplaner och en stor majoritet svarade att de planerade att ta minst tre veckors semester. En bra plan tycker vi. Genom att förbereda och tänka lite längre går det nämligen att få sommaren precis så där avslappnad som man vill, även för dig som är företagare. Följ våra åtta bästa tips för en lugnare och skönare semester.

1. Planera tillsammans om du har anställda. Tar alla semester samtidigt eller kan någon av dina anställda ta hand om vissa saker som du normalt gör? Det kan vara ett bra tillfälle att testa och ge någon större förtroende. Och ett bra sätt för dig att öva på devisen ”ingen är oersättlig”.

2. Tydliga gränser. De flesta företagare jobbar lite på semestern ändå och det kanske är nödvändigt. Men en bra idé kan vara att ändå sätta gränser för sig själv. Att boka in helt lediga dagar då du inte ens tittar på telefonen kan vara en start. Eller att samla jobbgrejer till ett tillfälle.

3. Berätta för andra att du är ledig. Hur ska de annars veta att du inte är tillbaka förrän om några veckor. Deras ärenden kanske inte alls är så akut. Lägg in ett autosvar på mailen och berätta när du kommer tillbaka eller hur man når dig för akuta ärenden som inte kan vänta.

4. Lämna underlag i god tid. I år gäller momsinbetalning för många den 17 augusti. Eftersom momsen gäller för redovisningen i juni alternativt andra kvartalet är det en bra idé att lämna underlagen redan i början av juli så slipper du stressa när du är tillbaka i augusti.

5. Rapportera löner i förväg. Semester och andra avvikelser går utmärkt att rapportera i förväg trots att lönerna betalas ut i slutet av månaden.

6. Registrera fakturor för betalning i förväg så slipper du påminnelser och oro för inkasso.

7. Fakturera innan du går på semester. Om ni har ett fast faktureringsdatum kan du ställa fram förfallodagen. På så sätt blir det ingen skillnad för din kund, men du kan slappna av och tänka på annat. 

8. Sist men inte minst: När du ligger där i hängmattan och funderar dyker det kanske upp både frågor och nya idéer. Boka in ett möte med din redovisningskonsult till hösten så går vi igenom allting tillsammans.